2007. június 28., csütörtök

5 napos mintaétrend a 90 napos diéta új változatához

Ez a mintaétrend átláthatóbbá teszi a különbséget a 90 napos diéta sokak által már ismert és annak újabb, módosított változata között, valamint támpontot, segítséget nyújthat a diéta gyakorlati megvalósításához.

1. NAP (FEHÉRJENAP)

Reggeli:2 db alma és 3 db korpás keksz.

Tízórai:Aszalt almakocka leöblítve, jól megrágva.

Ebéd:Hagymás rántotta:1 nagy fej szeletelt vöröshagymát 1 teáskanál olajon megpirítunk, majd 3 egész tojást ízlés szerint megsózva felverünk és a pirított hagymára öntve, folyamatos kevergetés közben készre sütjük.

Uzsonna:Lestyános-ecetes tojásleves:1 mokkáskanál tökmagolajon 1 teáskanál teljes kiőrlésű lisztet habzásig (fehéredésig) pirítunk, majd 3 dl vízzel felengedjük, kiforraljuk, pici sóval és vágott lestyánnal ízesítjük. Amíg forr, 1 db tojást villával habosra keverünk és lassan a forró levesbe csorgatjuk. Még 2 percig együtt főzzük és tálaláskor 1 teáskanál balzsamecettel ízesítjük.

Vacsora:Hagymás rántotta tökmagos kenyérrel:1 kis fej szeletelt vöröshagymát 1 teáskanál olajon megpirítunk, majd 2 egész tojást ízlés szerint megsózva felverünk és a pirított hagymára öntve, folyamatos kevergetés közben készre sütjük. 1 szelet tökmagos kenyérrel fogyasztjuk.

2. NAP (ZÖLDSÉGNAP)

Reggeli:2 narancsot alaposan lemosunk, majd meghámozunk és gerezdekre szedve 1 db Abonettel fogyasztjuk.Tízórai:2 dl 100%-os narancslét 1 dl vízzel elkeverünk, majd pohárba töltve megisszuk.

Ebéd:Főtt burgonya párolt gombával:20 dkg tisztított kockázott burgonyát hideg, sós vízbe tesszük, és 30 perc alatt megfőzzük. 30 dkg szeletelt gombát csöppnyi forró olajon hirtelen megpirítunk, ízesítjük őrölt fehér borssal, csipetnyi sóval, 1 evőkanál vágott petrezselyem zölddel, aztán fedő alatt 10 percig saját levében pároljuk. A főtt burgonyát a párolt gombával összekeverve és 1 evőkanál durvára tört pekán dióval megszórva tálaljuk.

Uzsonna:2 nagy fej sampion gombát alapos tisztítás után felszeletelve elfogyasztunk.

Vacsora:Főtt burgonya párolt gombával

3. NAP (GABONANAP)

Reggeli:4 kivit megmosunk, meghámozunk, villával összetörjük és 1 evőkanál puffasztott barnarizzsel összekeverve fogyasztjuk.Tízórai:2 db kivit meghámozunk, kis kockákra vágjuk, 2, 5 dl vízzel összeturmixoljuk, majd pohárba töltve megisszuk.

Ebéd:Paradicsomos pizza:

Hozzávalók 4 személyre:

• 1 evőkanál natúr napraforgómag

• 5 db friss paradicsom

• 4 evőkanál pizzakrém

• őrölt bors

• 1 mokkáskanál szárított oregánó

• só

• olaj

• 100 g teljes kiőrlésű liszt

• 100 g finomliszt

Elkészítés:

A pizzatészta elkészítése. A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. 100 g finomlisztet, 100 g teljes kiőrlésű lisztet, 1 db tojást, 1 evőkanál olajat, fél mokkáskanál sütőport, pici sót, 1 mokkáskanál szárított oregánot kb. 0,5 dl víz hozzáadásával alaposan összegyúrjuk, kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, olajjal kikent kerek pizzasütőbe terítjük, és 10-15 percre a forró sütőbe tesszük. Az idő leteltével alaposan megkenjük vízzel picit felhígított pizzakrémmel, majd 5 db friss felkarikázott paradicsommal megrakjuk, aztán frissen őrölt borssal, sóval ízesítjük és 1 evőkanál natúr napraforgómaggal meghintjük. 15-20 percre visszatesszük a meleg sütőbe. Cikkekre vágva tálaljuk.

Uzsonna:1 kakaós csiga

Vacsora:paradicsomos pizza (mint az ebéd, csak másként):

Hozzávalók 4 személyre:•

80 g finomliszt

• 60 g teljes kiőrlésű liszt

• 0.5 db tojás

• olaj

• só

• szárított oregánó

• őrölt bors

• 4 db (friss) paradicsom

Elkészítés:

A pizzatészta elkészítése:

A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. 80 g finomlisztet, 60 g teljes kiőrlésű lisztet, fél tojást, 1 teáskanál olajat, fél mokkáskanál sütőport, pici sót és 1 mokkáskanál szárított oregánot kb. 0,5 dl víz hozzáadásával alaposan összegyúrunk, kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd olajjal kikent, kerek pizzasütőbe terítjük és 10-15 percre a forró sütőbe tesszük. Ezután alaposan megkenjük vízzel picit felhígított pizzakrémmel, majd 4 db friss, felkarikázott paradicsommal megrakjuk, aztán frissen őrölt borssal és sóval ízesítjük, majd 1 teáskanál natúr napraforgómaggal meghintjük. 10-15 percre visszatesszük a meleg sütőbe. Cikkekre vágva tálaljuk.

4. NAP (GYÜMÖLCSNAP)

Reggeli:30 dkg epret megmosunk, lecsepegtetjük és 1 db (zsiradék nélkül készített) lenmagos pirítóssal fogyasztjuk.

Tízórai:20 dkg epret megmosunk, lecsepegtetjük és 1 db (zsiradék nélkül készített) lenmagos pirítóssal fogyasztjuk.

Ebéd:40 dkg epret megmosunk, lecsepegtetjük és 1 db (zsiradék nélkül készített) lenmagos pirítóssal fogyasztjuk.

Uzsonna:15 dkg epret megmosunk, lecsepegtetjük és 1 db (zsiradék nélkül készített) lenmagos pirítóssal fogyasztjuk.

Vacsora:25 dkg epret megmosunk, lecsepegtetjük és 1 db (zsiradék nélkül készített) lenmagos pirítóssal fogyasztjuk.

5. NAP (PIHENTETŐ NAP)

Reggeli:Mézes limonádé:3 dl vizet elkeverünk 2 evőkanál citromlével, majd hozzáadunk 1 mokkáskanál mézet és 1 evőkanál zabkorpát. Lassan kanalazva fogyasztjuk.

Tízórai:Mézes limonádé 1 teáskanál zabkorpából, 2 evőkanál citromléből, 1 mokkáskanál mézből és 3 dl vízből.

Ebéd:Mézes limonádé 3 dl vízből, 2 teáskanál citromlével, 1 mokkáskanál mézzel, 1 teáskanál zabkorpával és 1 teáskanál őrölt lenmaggal.

Uzsonna:Mézes limonádé 3 dl vízből, 2 teáskanál citromlével, 1 mokkáskanál mézzel és 1 teáskanál őrölt lenmaggal.

Vacsora:Mézes limonádé:Ugyanolyan és ugyanannyi, mint uzsonnára.

Nincsenek megjegyzések: